Kweek / Breeding
  Geschiedenis / History     Foto's / Pictures     Tentoonstellingen / Shows     Prijzen / Awards     Verkoop & Contactgegevens     Links  
Algemeen:
Startpagina

Kweek 2012:

Kweek 2012:

Beste vogelvrienden,

Zo, de kweek is bij ons weer in volle gang. Misschien zijn er mensen die wel interesse hebben in ons verloop van de dag. Ten eerste staat Henk iedere dag om zeven uur naast zijn bed, stipt op tijd. Hij zet een potje koffie en wordt op zijn gemak wakker. Rond half acht gaat hij naar boven en loopt alle nesten met jongen rond. Dan wordt er een eitje gemalen met wat paneermeel, dat gaat door het eivoer van CéDé heen met Rusk en in een apart bakje in de kooi gehangen.
Vervolgens is het tijd om de eieren te zetten en op te halen en wordt het toch tijd dat ik ook het warme bed verlaat.

Na een kopje thee start ik met het kiemzaad geven. Dit doen we ook apart in een klein bakje, maar de jongen moeten dan wel ouder zijn dan drie dagen. De allerkleinsten, die net geboren zijn en dus nog maar één of twee dag(en) oud zijn, krijgen broccoli. Vervolgens krijgen alle vogels met jongen een voorhangbakje met alleen wat CéDé erin en worden alle vogels voorzien van vers water. Daarbij krijgen ze eens per week azijnwater (op woensdag) en eveneens eenmaal per week vitaminen (op zaterdag). Tot slot wordt er om de dag zaad bijgevoerd.

Na dit programma is er even rust in de tent en kunnen we even iets voor onszelf doen. Rond 12 uur lopen we samen weer een rondje en lichten we alle ouders even van de nesten met jongen om te kijken of alles nog goed ligt en of er misschien nog nieuwe jongen bijgekomen zijn. Intussen verplaatst Henk wat poppen met de wat grotere jongen naar een andere kooi. Wanneer de jongen uit het nest zijn, leggen we ze namelijk op een schaaltje met pluksel en geven we de pop een nieuw nest. Zo beschikt de pop over pluksel blijft ze hopelijk van haar jongen af.

In de tussentijd lopen we nog wel een paar keer naar boven om te kijken of er toevallig geen jongen uitgevallen zijn of dat er poppen zijn die geen interesse meer vertonen in hun nest.
Af en toe delen we nog wat broccoli of gemalen peentjes uit.
Rond vijf uur halen we het kiemzaad van de ochtend op en vervangen we dat voor vers kiemzaad. We lichten dan meteen de nesten met de kleine jongen nog een keer.

‘s Avonds om half negen gaan we samen naar boven en maken we kooi voor kooi schoon. We halen het kiemzaad en de overgebleven broccoli eruit, plaatsen een nieuw krantenvel onderin met wat zand erop, kijken het nest na, etc.. Rond tienen is deze klus geklaard, evenals het keren van de overige eitjes, uitspoelen van het kiemzaad voor de volgende dag, in de bleek zetten van de kiemzaadbakjes en het verwijderen van het eivoer met Rusk. ’s Morgens kunnen de vogels dan nog wel het gewone eivoer voeren, want dat kan geen kwaad als het een nacht blijft staan.

Hierna gaan de grote lichten uit, de kleine lampjes blijven nog wat nagloeien. We werpen nog even een snelle blik of alles op het nest zit en dan kunnen we lekker even aan een borreltje en natuurlijk nog wat kletsen over de vogels. Het valt dus niet mee, het leven van een goede kweker, maar als de resultaten nou maar goed zijn, dan zijn wij weer tevreden.

Voorlopig heb ik zelf zo’n 35 Glosters geringd en er zijn er al aardig wat zelf aan het eten.
Ik heb jammer genoeg nog maar drie Norwichs, maar de rest komt nu pas op gang dus wie weet. Henk heeft er al zo’n zestig geringd van de eerste ronde, maar daar moet ik wel bij vertellen dat ik wat van zijn poppen gepikt hebt. Mijn Grizzles legden namelijk wel eieren, maar verlieten het nest in de eerste ronde (nu in de tweede ronde gaat het gelukkig goed). Henk gaat nu dus ook aan zijn tweede rondje beginnen en we hebben niet te klagen.

Alles groeit goed en ziet er ook nog erg leuk uit voor zover je er nu al wat van kunt zeggen.
Ik hoop dat ik de beginners hiermee niet ontmoedig, maar laat je niet wijs maken dat alles vanzelf gaat, want je moet er juist erg je best voor doen om tot een goed resultaat te komen.
Goed, ik weet dat Henk het soms een beetje kan overdrijven maar dit is nou eenmaal wel zijn hobby en natuurlijk gebeuren er bij ons ook dingen. Niet alles gaat van een leien dakje! Wij hebben ook poppen die ineens stoppen met voeren en dan zit je met een nest jongen van vier dagen oud; eerst propt ze ze vol en dan vertoont ze ineens geen interesse meer. Maar een pop kan ook één dag vantevoren het nest verlaten, of ze zit zo in het broedsysteem dat je een nestje pakt en dat alles dan aan de onderkant van het nest geplet zit. Dat komt voor en hoort er allemaal bij.

We hebben soms ook wel een luxe probleem: dan heb je een nest met vijf jongen. Henk heeft er als het kan liever drie tegelijk in liggen, maar als je ze dan niet over kunt leggen omdat alles bezet is, weet je voor jezelf al dat ze het niet alle vijf zullen gaan redden. Meestal sneeuwen er dan wel één of twee onder die zich niet goed meer omhoog drukken, achter zullen blijven en het soms niet halen. Maar goed, het zou misschien ook niet meer leuk zijn als het zo gemakkelijk zou gaan.

Iedereen die dit leest en zelf nog in zijn broedseizoen zit, wensen we veel succes en wij hopen dat iedereen weer wat leuks op stok kan krijgen.

Met vriendelijke en sportieve groet,

Anneke en Henk Ouwerkerk
kweek 2014
Kweek 2008